تذكر:اين مصاحبه توسط سايت آويا تهيه و تنظيم گرديده و تمامي حقوق آن متعلق به اين مركز است.
آویا-خانم صادقنیا لطفا بفرمایید چطور به این رشته علاقهمند شدید و از چه سالی آن را شروع کردید؟
بر خلاف اکثریت که از دوران کودکی به این رشته علاقهمند هستند، من در زمان انتخاب رشتهی دانشگاهی به این رشته علاقه پیدا کرده و اطلاعاتی در مورد آن کسب کردم و این رشته را انتخاب کردم . از سال 82 و از طریق دانشگاه وارد این رشته شدم.
از اوایل سال 85 پروازهای خودم را شروع کردم و در مهر 86 و آبان 87 به ترتیب مدارک CPL و Instrument را اخذ نمودم و امسال هم موفق به اخذ مدرک استاد خلبانی شدم.
آویا- با توجه به علاقهمندی بیشتر افراد به رشتهی خلبانی در مورد اقدامات لازم برای ورود به این رشته توضیحاتی بفرمایید.
کسی که دیپلم ریاضی داشته باشد از طریق کنکور سراسری و انتخاب رشتهی هوانوردی میتواند وارد این رشته شود، که دانشکدهی صنعت هواپیمایی و دانشکده های هوانوردی علمی کاربردی این رشته را آموزش میدهند.
این رشته در ایران تنها در دو مقطع کاردانی (PPL) و مقطع کارشناسی ( CPL) و (instrument) ارائه میشود.
دانشکده های آزاد معتبر مثل معراج ، آرتاکیش ، هما ، بوتیا و... هم که تحت نظارت هواپیمایی کشوری هستند از طریق آزمون ورودی که شامل هوش و زبان است دانشحو میپذیرند.
در اصل فرقی بین دانشگاه و دانشکده های آزاد وجود ندارد و هر دو از نظر محتوای درسی تحت سیلابس مصوب هواپیمایی کشوری عمل میکنند . در دانشگاه یک سری واحدهای مکمل کارگاهی مثل کارگاه های فن آوری، کارگاه موتور جت ، کارگاه موتور پیستونی،کارگاه ساختمان هواپیما ، کارگاه سیستم هواپیما و یا برخی از واحدها که مربوط به مهندسی تعمیر و نگهداری است هم تدریس میشود. اما به طور کلی دروس مربوط به قوانین پروازی که از مباحث مهم می باشند در هر دو یکسان میباشد .
نکتهی قابل ذکر این است که تحصیل این رشته چه در دانشکده های آزاد و چه در دانشگاهها پر هزینه است، چرا که نهایتا هزینهی پرواز در هر دو به صورت آزاد محاسبه میشود.
آویا-آیا تمام این دانشکده ها در تهران هستند؟
پایگاههای آنها با هم متفاوت است.به عنوان مثال پایگاه معراج در فرودگاه قزوین، آرتا کیش و هما در فرودگاه پیام کرج و بوتیا در فرودگاه کرمان است و مرکز آموزش فنون که در سالهای گذشته از آن به عنوان کمپانی خلبان سازی ایران نام برده شده است تا حدودی در شهرهای مختلف فعالیت دارد .
آویا-یک خلبان به طور نرمال در یکسال چه قدر پرواز میکند؟ عمر کاری یک خلبان چه قدر است؟
مصوبهی هر شرکت متفاوت است. ولی اصولی این است که بیشترین ساعت پرواز در ماه بین 80 تا 100 ساعت باشد البته در فصلها و ایام خاص ساعت های پروازی متفاوت است.
سن بازنشستگی خلبانی در شرکت های هواپیمایی مانند دیگر مشاغل در ایران 30 سال است.
آویا-برای هر مدرکی که در این رشته اخذ میشود موقعیت کاری و یا گزینههای موجود برای کار کردن به چه شکل است؟
مدرک PPL مربوط به خلبانی شخصی است که تنها شامل هواپیماهای تک موتوره میشودکه در کشورهایی مثل کانادا و یا استرالیا طرفداران زیادی دارد.
پس از اخذ مدرک CPL و دریافت ریتینگ Inst. خلبان مدارک مورد نیاز جهت استخدام در ایرلاینها را داراست.
کسی که وارد ایرلاینی میشود می بایست مراحل استخدامی را پشت سر بگذارد.
در بیشتر ایرلاین ها خلبان پس از ورود در مرحلهی اول از نظر سطح زبان مورد سنجش قرار می گیرد . بعد ازآن طی یک دورهی چند ماهه و به طور روزانه مرحلهی تایپ هواپیما که به صورت تئوری است شروع میشود، بعد از اتمام این مرحله امتحانی گرفته میشود که در صورت قبولی، فرد به هواپیمایی کشوری معرفی شده و پس از قبولی در امتحان سازمان هواپیمایی کشوری به مرحله بعد می رود ، که simulator نام دارد . این مرحله در حدود 10 تا 30 پروازشبیه سازی شده تحت نظارت استاد خلبان می باشد و بعد از تأیید توسط استاد مذکور پشت گواهینامهی خلبانی فرد تایپ هواپیمایی که گذرانده مثلا تایپ ایرباس320 قید می شود. پس از آن چیزی حدود 50 تا 100 ساعت پرواز observe باید انجام شود و در آخر یک پرواز با هواپیمای بدون مسافر تحت نظارت استاد خلبان انجام میشود و در صورت تأیید پرواز، فرد اکنون به عنوان کمک خلبان اجازه پرواز مییابد.
در مورد پروازهای تفریحی با هواپیما های فوق سبک نیز می بایست مدرک پرواز با هواپیمای فوق سبک که متفاوت از مدارک ذکر شده در بالا است از سازمان هواپیمایی کشوری اخذ شود.
آویا- شرایط کنونی آموزشگاهها و دانشگاهها از نظر اعطای مدرک، هزینهها و درصد دانشجویان از نظر جنسیت به چه شکل است؟
در دورهی تحصیل ما تعداد خانمها 3 نفر بودند و این تعداد تا مرحله ی instrument بین 1 تا 3 نفر متغیر بود اما در حال حاضر نسبت خانمها افزایش پیدا کرده است.
اگر هزینه پروازها و اخذ گواهینامه های مربوطه تا مقطع Inst. را به قیمت روز براورد کنیم 45-40 میلیون تومان باید پرداخت شود.
آویا- برای آموزش پرواز از چه هواپیماهایی استفاده میشود؟ آیا سن این هواپیماها بالاست؟ شما در هر مرحله از چه هواپیمایی استفاده کردید؟
برای پرواز هواپیماهایی چون : TECNAM،BONANZA ، Cessna 172 ،TB 21، TB 200 ، PIPER و DIAMOND و ... مورد استفاده هستند. از نظر سنی هواپیماهای tecnam, Diamond، Cessna تقریبا جوانتر هستند .
قائدتا در هر مقطع و نیز در هر دانشکده خلبانی هواپیماهای مورد استفاده متفاوت است ، من به غیر از TB21 Diamond بقیه هواپیماهای ذکر شده را تجربه کردهام.
آویا- با توجه به این که پرندهی آبی از تولیدات داخل است، نظر خلبانها در مورد پرواز با آن چیست؟
من تجربهی پرواز با پرندهی آبی را نداشتهام.
آویا- به نظر شما آیا آموزشهای خلبانی در ایران با توجه به استانداردهای جهانی انجام میشود؟ آیا درست است که خلبانان ایرانی از بهترین خلبانان هستند؟
اگر اجازه بدهید در مورد استانداردهای آموزشی حرفی نزنم چون خودم را در جایگاهی نمیبینم که در مورد این موضوع اظهارنظر کنم! اما در مورد خلبانهای ایرانی این را باید بگویم که شخصا خلبانهای ایرانی را باور دارم چون اطلاع دارم کسانی که هواپیماهای ما را هدایت میکنند چه مراحلی را برای این کار طی کرده اند و چه طور ارزیابی شده اند.
آویا- جایگاه خلبانان ابرانی در خارج از کشور به چه شکل است ؟ از نظر موقیت شغلی کدام یک برای آنها بهتر است؟ ایران یا سایر کشورها؟
با توجه به اینکه خلبان در حین پرواز مسئولیتی بسیار سنگین بر عهده دارد که در اصل حفظ جان مسافر و به مقصد رساندن ایمن و سالم هواپیماها که در شرایط حاضر جزو سرمایههای ما محسوب میشوند می باشد میبایست جایگاه مناسبتری داشته باشند چنانچه اگر یک خلبان ایرانی با گواهینامه و تایپی که گذرانده در یک ایرلاین خارجی مشغول به کار شود درآمدی مناسبتر خواهد داشت.
نکتهی قابل ذکر این است که در برخی از ایر لاین های اروپایی بیش از 50% کمک خلبانها خانم هستند، اتفاقی که در ایران شاید محدود به 3 یا 4 نفر باشد!
آویا- آیا برای افرادی مثل شما که دارای مدرک instrument هستند امکان جذب در ایرلاینهای بینالمللی وجود دارد؟
یکی از شرایط جذب ایرلاینهای بینالمللی برای خلبانان دارای گواهینامه CPL/Inst. داشتن پروازی حدود 500 تا 2000 ساعت با هواپیماهای جت میباشد.
آویا-به طور کلی دردسرها و پیامدهای خلبانی برای خانمها در ایران چیست؟
من حتی اگر باز هم به عقب برگردم و اطلاعات الآن را داشته باشم این راه را انتخاب میکنم اما به نظر من کسی که وارد این سیستم می شود باید روحیهی خیلی قوی و بالا داشته باشد.
این مسئله شبیه زنده به گور کردن دختران در زمان پیامبر(ص) است! شاید در حال حاضر این اتفاق به طور مستقیم نیفتد اما با جدی نگرفتن یک نیروی متخصص و کارآمدکه از دانش خوبی هم برخورداراست او را زیر پا میگذارند.
این مشکل در مورد آقایان صدق نمیکند و اکثر آقایان با گرفتن مدرک instrument ، به شرط داشتن شراط سنی 99%احتمال استخدام را با خود به همراه دارند.
آویا-از وضعیت خانم هایی که خلبان شدند و مشغول به کار هستند اطلاعی دارید؟
بله . این تعداد بسیار محدود است
آویا-آیا این افراد از وضعیت کارشان راضی هستند؟آیا محیط آن ها را پذیرفته است؟
محیط کار در ایران برای خانم ها بیشتر شبیه عملکرد یک میکروسکوپ است چون تمام کارهای آن ها و حرکاتشان به شدت زیر ذره بین است و اگر اشتباه کوچکی را که شاید آقایان آن را در روز 100 بار انجام بدهند و نادیده هم گرفته می شود، مرتکب شوند بارها گفته می شود و آن فرد بارها مورد انتقاد قرار می گیرد.
به نظر من این مسئله ریشه در فرهنگ ما دارد. اگر خانمی در جایی مشغول به کار می شود مثل یک اتفاق غیر معمول با آن برخورد میکنند و به دنبال آن منتظرند تا اتفاق غیر عادی هم رخ دهد!
مردم تصور می کنند اگر یک خانم خلبان باشد کار خیلی خیلی مهمی انجام داده! در صورتیکه نباید این مسئله را تا این حد بزرگ کنیم چون برخورد متفاوت، خود باعث بروز این مشکل می شود، اگر من خلبان شدم همان کاری را انجام داده ام که یک مرد انجام داده است.پس کار خیلی مهمی صورت نگرفته است.
همچنین بسیاری از مردم تصور می کنند این رشته نیازی به زور بازو و قدرت مردانه دارد در حالی که این طور نیست بلکه به تفکر احتیاج دارد و یک خلبان باید به یک سری قوانین و دانش بالا آگاه باشد و این مهم است!
آویا-با توجه به مسائلی كه برای شما در استخدام داخل كشور وجود دارد، برای میان مدت چه برنامهای دارید؟
استاد خلبانی را برای کسب تجربه ی بیش تر ادامه بدهم تا همانطور که اساتید من طعم شیرین پرواز را به من چشاندند من نیز این تجربه شیرین را با بقیه تقسیم کنم.
آویا- اگر سخنی برای خاتمه دارید بفرمایید.
حضرت علی (ع) اعتقاد داشتند که ارزش هر انسانی به تخصص و لیاقت او است. و اگر آن را در زمان حال به کار ببریم بابد بگوییم که ارزش هر انسان به تخصص و لیاقت او است نه جنسیت او.
منبع:[برای مشاهده لینک ها شما باید عضو سایت باشید. برای عضویت در سایت بر روی اینجا کلیک بکنید...]

LinkBack URL
About LinkBacks

Bookmarks