آشنايي با پاراموتور و اصول عملکرد آن
چکيده:
در اين مقاله، بخشهاي اصلي پاراموتور و اصول عملکرد آن توضيح داده ميشوند. در ابتدا به تعاريف و معني لغوي اين وسيله اشاره شده و در ادامه به تاريخچه و اصول پرواز آن پرداخته ميشود. سپس مرايا و معايب و ماموريتهاي پاراموتور توضيح داده ميشوند. در انتها نيز ضمن توضيح در مورد بخشهاي اصلي پاراموتور، وظايف آنها نيز توضيح داده خواهند شد و زير مجموعههاي اين بخشها نيز بررسي خواهند شد.
مقدمه
از نظر انعطافپذيري بال، وسايل پروازي به دو گروه تقسيم ميشوند: بال صلب و بال انعطافپذير.
1-بال صلب : سازه بال اين گروه از وسايل پرنده از مواد غير قابل انعطاف مثل فلز، کامپوزيت و چوب ساخته شده است. هواپيماهاي بال ثابت، بال متحرک و بال گردان جزء اين گروه محسوب ميشوند.
2-بال انعطافپذير : سازه بال اين گروه از وسايل پرنده از جنس پارچه و نخ ميباشد. پاراگلايدر، پاراموتور، پاراشوت و پاراشوت موتوردار از اين دسته ميباشند.
تعاريف:
الف) پاراشوت :
وسيلهاي چتر مانند(چترهاي معمولي زمستاني) طراحي شده به منظور به دام انداختن حجم زيادي از هوا براي کاهش سرعت نزول يک محموله يا بار در حال سقوط متصل شده به آن. لغت پاراشوت از کلمات فرانسوي پارا به معني محفظه و شوت به معني افتادن، تشکيل شده است. بنابراين ميتوان گفت که پاراشوت از نظر لغوي به معني جلوگيري از سقوط ميباشد.
ب) پاراگلايدر :
به چترهايي که سقوط آنها به صورت نزول آرام يا سر خوردن باشد پاراگلايدر ميگويند. پارا به معني محفظه و گلايدر به معني سرخورنده ميباشد.
ج) پاراموتور :
پاراموتور در حقيقت پاراگلايدري است که به آن موتور متصل شده است. به همين دليل به پاراموتور، پاراگلايدر موتوردار نيز ميگويند.
د) هارنس :
هارنس در لغت به معني صندلي و يا صندلي پارچهاي ميباشد. هارنس، بنا به تعريف عبارتست از:
پيکربنديي از تسمههاي کتاني، نخي و يا نايلوني که براي راحتي و تطابق فشارها به خلبان يا محموله به منظور ايمني آنها در برابر توزيع وزن و يا شوک باز شدن طراحي شده است.
منبع:+
Aerocenter
ایروسنتر ™
.:: پايگاه علمي تخصصي هوانوردي و هوافضا ::.
????? ???? ?? (Bookmarks)